Eczeem

Lees meer over

huiduitslag
Huiduitslag is de algemene term voor problemen van de huid. Het kan een huidinfectie zijn (krentenbaard of impetigo), acne, een uitslag bij een geneesmiddelenovergevoeligheid, een verbranding, psoriasis, of een of andere vorm van eczeem. De behandeling van deze verschillende vormen van huiduitslag is heel verschillend. Dus een goede diagnose is noodzakelijk. Een wijnvlek is ook iets op de huid, maar dat noemen we geen huiduitslag.
droge huid en eczeem
Droge huid en eczeem Een droge huid hebben bijna alle kinderen met eczeem. Het soepel houden van de huid met een zalf of olie is daarom de eerste maatregel. Vaak is dat genoeg, soms is er een sterkere zalf nodig. Water, dat op de huid verdampt droogt de huid uit. Daarom is voor veel kinderen met eczeem een “lekker warm bad” een regelrecht drama. Voor die kinderen geldt: zo min mogelijk in bad, schoonmaken met weinig of geen zeep, als ze toch een keer in bad of onder de douche moeten: direct daarna insmeren. Een huid crème of huidlotion bevat water en is dus niet zo geschikt voor een kind met een droge huid.
het gebruik van zalf bij eczeem
Zalf of olie is de basis van de meeste uitwendige behandelingen van eczeem. Het mooist is een natuurproduct, zoals wolvet (lanoline) of zonnebloemolie of olijfolie. Om het houdbaar te maken doet de fabrikant er vaak een conserveermiddel in. Daar kan de huid overgevoelig op reageren. Een kunstmatig vet is het veel gebruikte Cetomacrogol, een mineraal vet is vaseline (uit aardolie). Zalven moet je wisselen. Het is vaak zo, dat een kind eerst goed reageert op een bepaalde zalf en dan ineens weer niet. Als je een maand een andere zalf gebruikt, kan de eerste ineens weer heel goed voldoen. Veel kinderen komen goed uit met koelzalf als onderhoudszalf.
het gebruik van hormoonzalf bij eczeem
Hormoonzalf, bijvoorbeeld hydrocortison of triamcinolon, wordt veel gebruikt bij de behandeling van eczeem. Het onderdrukt de ontstekingsreactie in de huid en dempt de jeuk. Mits matig gebruikt is er niet tegen. Uiteindelijk heeft hormoonzalf wel bijwerkingen. De huid wordt dun en kwetsbaar en als het op grote oppervlakken van de huis wordt aangebracht kan het hormoon in het bloed worden opgenomen. Dan wordt de bijnierfunctie onderdrukt. We kunnen in het Kindertherapeuticum meestal een weg vinden om een alternatief te vinden voor het gebruik van hormoonzalf.
een alternatief voor hormoonzalf bij eczeem
Alternatief voor hormoonzalf is bijvoorbeeld teerzalf. Teer kan in verschillende concentraties in zalf of crème verwerkt worden. Het werkt ontstekingsremmend en jeukremmend. Het heeft geen aangetoonde bijwerkingen, ook niet bij zeer langdurig gebruik. Het beste alternatief voor een hormoonzalf is een integrale behandeling van het probleem van de overgevoeligheid met behulp van dieet, opvoeding, massage, SI-therapie. De behandeling in het Kindertherapeuticum is in die zin bedoeld. Het is niet in plaats van de reguliere behandeling maar in de ware zin van het woord een alternatief.
jeuk en eczeem
Jeuk veroorzaakt krabben, krabben veroorzaakt eczeem, eczeem veroorzaakt jeuk etcetera. 70 – 80 % van het eczeem zou verdwijnen als het kind zou kunnen ophouden met krabben. Dat betekent dat de behandeling van jeuk heel werkzaam is in de behandeling van eczeem. Jeuk treedt op als de grens van de huid niet duidelijk is. Om die reden werkt een verband, strak zittende kleding of een krabpak ook zo goed. Als een kind goed in z’n vel steekt is de huid een betere grens dan wanneer het zenuwachtig en moe is. Er zijn reguliere en antroposofische medicijnen die ingezet worden bij de behandeling van de jeuk.
Onze eczeemcursus
Regelmatig geven Ruth Keller en Regien van der Velden de eczeemcursus. Dit is een oudercursus waarin diverse thema’s rond de opvoeding van een kind met eczeem aan de orde komen.

Over de eczeem en eczeem gerelateerde thema’s zoals allergie, astma en kindervoeding zijn brochures verschenen. Die kunt u via deze website bestellen. Ze leveren een schat aan achtergrondinformatie en praktische tips.

verwante onderwerpen: