Voorkeurshouding bij babies

Jonge baby’s slapen het grootste gedeelte van de dag en nacht op de rug. Als de baby een voorkeurshouding heeft kan het hoofdje gemakkelijk vervormen. Het hoofdje is van nature nog zacht en vervormbaar. Daarom is het belangrijk om het kindje op de momenten dat het wakker is in verschillende houdingen, zoals zijlig en buiklig te laten liggen en spelen. Hiermee voorkom je namelijk dat het kindje een voorkeurshouding krijgt.  Door de lig-, speel- en voedingshouding te variëren voorkom je de voorkeurshouding en bied je voldoende afwisseling. Als een kindje toch een voorkeur voor een kant ontwikkelt kan het hoofdje door de vervormbaarheid zich aan passen aan de lig- druk en aan één kant (zij- of achterkant) ‘platter’ worden. Als je er op tijd bij bent is (tussen de 2-4 maanden) is er meestal met eenvoudige adviezen heel goed iets te doen aan de afplatting en voorkeurshouding.

Lees meer over

Kinderfysiotherapeutisch onderzoek en behandeling
De kinderfysiotherapeut kan meekijken naar de bewegingsontwikkeling van het kindje en de afplatting van het hoofdje. De afplatting kan gemeten worden met een thermisch vervormbaar bandje zodat er een inschatting gemaakt kan worden van de ernst. De kinderfysiotherapeut kan adviezen geven over de ligging tijdens de slaap, voedings- en speelmomenten van het kindje. Ook  de til- en draaggewoontes van de ouders zijn belangrijk. Meestal heb je zelf ook een bepaalde voorkeur om je kindje op te tillen. De ouders kunnen met de gegeven adviezen zelf thuis aan de slag. Soms moet de slaapplek of de plaats van de box aangepast worden. In ieder geval zal er altijd geadviseerd worden om het kindje als het wakker is meer momenten op de dag op de buik te laten liggen. Na 6-8 weken is er meestal al zichtbaar resultaat en is de afplatting van het hoofdje verminderd en is de voorkeurshouding van het kindje verdwenen.
Als de voorkeurshouding niet verdwijnt
Soms is er iets anders aan de hand. Binnen het Kindertherapeuticum is er dan snel overleg met de kinderarts mogelijk.  Deze kan dan het kindje op korte termijn zien. Neemt de afplatting van het hoofdje niet af of zijn de ouders niet tevreden met het resultaat  dan kan de kinderfysiotherapeut vanaf 5 maanden naar het Diakonessenhuis of het revalidatie-centrum de Hoogstraat doorverwijzen voor helmredressie therapie.

 

verwante onderwerpen: