Astma

Astma , hoesten, bronchitis, benauwdheid, het zijn klachten, waarmee veel kinderen naar het Kindertherapeuticum komen. Sinds de opkomst van de “puffers” dus de inhalatiemedicatie, zijn allergische luchtwegproblemen over het algemeen goed te behandelen. Ze leiden niet meer vaak tot levensbedreigende situaties, zoals dat vroeger wel het geval was. Toch komen ouders bij ons met de vraag of de behandeling van hun kind met astma ook anders kan. Dat kan zijn, omdat hun kind bijwerkingen heeft van de medicatie, of omdat ze het een naar idee vinden, dat ze aan de achterliggende oorzaak niets doen. Een kind met allergische luchtwegproblemen heeft meestal ook andere verschijnselen, ook als de astma goed “onder controle” is. Dat kan hooikoorts of eczeem zijn, of ook prikkelbaar of storend gedrag. Ze willen dan graag dat we brede kijken naar hun kind met astma.

astma als grensprobleem

Als een kind begint met hoesten, benauwd wordt en ademnood krijgt is er vaak al het een en ander aan vooraf gegaan. Misschien is het verkouden geweest, heeft het net een spannende gebeurtenis achter de rug, is het te laat gaan slapen, heeft een kinderboerderij bezocht. Vaak is het niet één oorzaak, waardoor het kind klachten krijgt, maar is het een opeenstapeling van meerdere factoren, waardoor het kind in de problemen komt. We zeggen dan: de buffer is te dun, de reserve is op. Dan zijn het hoesten en de benauwdheid signalen van het lichaam dat er wat aan de hand is. Overigens is dat vaak zo: klachten zijn vaak een signaal van het lichaam dat een mens over z’n grens is gegaan. Maar bij allergische problemen, zoal astma is dat wel heel duidelijk. Het gekke is, dat een kind en zijn ouders vaak pas aan de reactie van het lichaam merken, dat het teveel is geweest. Het kind zelf zoekt de activiteiten en de prikkels misschien juist op. Het vind het nog leuk ook. Maar zijn weerstand kan het niet meer aan. Het is dus een grensprobleem.

verteringsprobleem bij astma

Alle prikkels en invloeden die van buiten op een kind werken moeten worden verteerd. Dat geldt voor het eten en drinken, maar ook voor geluiden, stemmingen, spanningen, verwachtingen en noem maar op. Gelukkig hebben de meeste kinderen heel wat reserve-capaciteit wat betreft het verteren. Ze kunnen best een tijdje meer meemaken, dan eigenlijk goed voor ze is. Maar op een gegeven moment gaat het toch mis: het lichaam gaat protesteren. Bij kinderen met allergie, dus ook met allergische luchtwegproblemen, komt dat protest sneller dan bij andere kinderen. Allergie kan je dus ook heel goed beschrijven als een verteringsprobleem.

alternatieve behandeling van astma

De behandeling van een kind met allergische luchtwegproblemen heeft in de antroposofische kindergeneeskunde drie pijlers.

leren omgaan met de prikkelgevoeligheid. Voor een jong kind moeten de ouders de rol vervullen van filter. Ze moeten hun overgevoelige kind beschermen tegen te veel, te heftig, te vaak, te vroeg. Een ouder kind moet geleidelijk aan zelf leren om zijn grenzen aan te geven. Op een indirecte manier kunnen we dat ondersteunen door middel van kunstzinnige therapie, muziektherapie, euritmietherapie en sociale vaardigheidstrainingen. Er zijn antroposofische en homeopatische geneesmiddelen die een kind daarbij kunnen helpen. Zo is kiezel (Silicea of Kwarts) vaak een hulp. Het geeft het voorbeeld aan het kind voor zoals een grens kan zijn: doorzichtig, maar toch dicht.

leren verteren. Voor het verteren van de indrukken moet een mens goed in z’n vel steken. Om precies te zijn: onder het middenrif, want daar vinden de verteerprocessen plaats. Ritmische massage, SI-therapie, euritmietherapie en muziektherapie kunnen helpen. De meeste antroposofische of homeopatische middelen die voor astma worden voorgeschreven zijn stofwisselingsmiddelen. Salie bijvoorbeeld kan als thee of als druppels worden gegeven. Het ondersteunt als bittermiddel het begin van de spijsvertering.

midden versterken. De grens van de ademhaling is een kwetsbare grens. Dat weet iedereen die wel eens benauwd is geweest. Rustig bij jezelf blijven, je niet verliezen in enthousiasme en je niet te ver in jezelf terugtrekken, dat noemen we in het Kindertherapeuticum: “midden versterken”. Kunstzinnige therapie is hiervoor ideaal. Vanuit de antroposofische medicatie gaat het over ontspannen (koper) en spannen (ijzer). Deze twee metalen zijn de basis van een aantal veel gebruikte middelen om astma te begeleiden.

Astma is, net als de andere allergische ziektes, een tijdsverschijnsel. Bij astma gaat het om de ademhaling. Behalve voor zuurstof in en koolzuur uit heeft de ademhaling ook een overdrachtelijke functie. Het is beeld voor onze verhouding met de buitenwereld. Zijn we teveel bij onszelf, verliezen we ons in de omgeving of houden we het midden? Dat is dus ook de vraag bij de behandeling van astma.

Meer informatie

Verder lezen? Download de brochures over Allergie, over Astma en over Eczeem.

Uw kind aanmelden

Herkent u de symptomen van astma en wilt u uw kind direct aanmelden? Ga dan naar onze aanmeldpagina:

Kind aanmelden

© Het Kindertherapeuticum | Realisatie website: Webmonnik.nl