Euritmietherapie

Euritmie is een bewegingstherapie die vanuit de antroposofie ontwikkeld is. Je leert er bewegingen tot gebaren te maken.

Hoe werkt het?

De achterliggende gedachte van euritmietherapie is dat bewegingen een indruk op je lichaam maken. Dit in tegenstelling tot de dans waar danspassen gebruikt worden om iets uit te drukken. Aan de manier waarop een kind beweegt kun je zien hoe een kind in zijn lijf steekt.
Deze euritmische bewegingsindrukken vervangen oude bewegingsgewoontes waar een kind last van kan hebben zoals impulsiviteit, tics, op de tenen lopen, etc.
In de euritmie is voor elke klank van het alfabet een gebaar ontwikkeld. Dat gebaar is afgelezen aan de vormen die het spraakapparaat van de stembanden, de mondholte , de tong en de tanden in de luchtstroom maakt. De vormkracht die op de luchtstroom wordt uitgeoefend werkt ook op degene die de klankgebaren maakt. Doordat het kind deze gebaren maakt, leert het anders te luisteren naar taal. Niet alleen de inhoud van een verhaal, maar ook de beelden die een verhaal oproept, het ritme, de rijm, de spanning en de ontspanning van taal worden ervaren. Zo kan een kind via taal een verbinding met zichzelf aangaan.
We werken met koperen ballen en staven om de warmte in handen en voeten tevoorschijn te toveren.
We werken met vormen die je loopt in de ruimte. Als een druk en overbewegelijk kind een mooie vorm gaat lopen, kan het zijn energie leren richten. Door snel en langzaam af te wisselen, kan er ritme ontstaan. Door achteruit lopen en af en toe stil te staan, kan het zijn bewegingsimpulsen leren beheersen. Oefening baart kunst!

Waar is het voor

Euritmie wordt veel toegepast bij kinderen die last hebben van onrust en overbewegelijkheid, bedplassen, angsten, tics, psychische problemen, leer- en ontwikkelingsproblemen, astma, houdingsproblemen, tekort aan vitaliteit, en contactproblemen.
Het is geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar. Baby’s kunnen liggend op schoot kijken en luisteren naar euritmie.
In het Kindertherapeuticum is het voor ouders ook mogelijk om euritmietherapie voor zichzelf te doen.
Euritmietherapie wordt in series van acht behandelingen gegeven. Een behandeling duurt een half uur.

Wat kost het?

De kosten voor een diagnostisch consult of behandeling kunt u vinden via deze link: Tarievenlijst 2024.

De organisatie van de euritmie in Nederland

De euritmie is in 1921 ontwikkeld door Ita Wegman en Rudolf Steiner. Sindsdien worden zijn over de hele wereld euritmietherapeuten opgeleid. De opleiding is een HBO opleiding. In Nederland is de opleiding tot euritmietherapeut verbonden aan de Hogeschool Leiden. De euritmisten zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Euritmietherapeuten kortweg de NVET genoemd.

Wie voert deze therapie uit?

Patricia

Patricia van der Molen
Euritmietherapeute

Meer over Patricia

© Het Kindertherapeuticum | Realisatie website: Webmonnik.nl