Eczeem

Eczeem is een kwaal waar duizenden mensen in Nederland last van hebben. Eczeem is vooral iets voor jonge kinderen, maar het komt op alle leeftijden voor en het kan op iedere leeftijd voor het eerst optreden en verdwijnen! Het is een ongevaarlijke ziekte, maar het is o, zo hinderlijk. De droge huid geeft jeuk, daardoor gaat een kind krabben, van het krabben komt het eczeem naar voren. Vaak is de eerste zalf een vettende zalf, daarna komen al snel de hormoonzalven aan bod. We hebben in het Kindertherapeuticum veel ervaring met de behandeling van eczeem. We proberen los te komen van de vraag welke zalf er het beste gesmeerd kan worden en te kijken naar het hele kind. Het eczeem is op de huid, maar het eczeemprobleem is iets waarmee het hele kind en zijn omgeving zijn behept.

huiduitslag

Huiduitslag is de algemene term voor problemen van de huid. Het kan een huidinfectie zijn (krentenbaard of impetigo), acne, een uitslag bij een geneesmiddelenovergevoeligheid, een verbranding, psoriasis, of een of andere vorm van eczeem. De behandeling van deze verschillende vormen van huiduitslag is heel verschillend. Dus een goede diagnose is noodzakelijk. Een wijnvlek is ook iets op de huid, maar dat noemen we geen huiduitslag.

droge huid bij eczeem

Een droge huid hebben bijna alle kinderen met eczeem. Het soepel houden van de huid met een zalf of olie is daarom de eerste maatregel. Vaak is dat genoeg, soms is er een sterkere zalf nodig. Water, dat op de huid verdampt droogt de huid uit. Daarom is voor veel kinderen met eczeem een “lekker warm bad” een regelrecht drama. Voor die kinderen geldt: zo min mogelijk in bad, schoonmaken met weinig of geen zeep, als ze toch een keer in bad of onder de douche moeten: direct daarna insmeren. Een huidcrème of huidlotion bevat water en is dus niet zo geschikt voor een kind met een droge huid.

zalfbehandeling

Zalf of olie is de basis van de meeste uitwendige behandelingen van eczeem. Het mooist is een natuurproduct, zoals wolvet (lanoline) of zonnebloemolie of olijfolie. Om het houdbaar te maken doet de fabrikant er vaak een conserveermiddel in. Daar kan de huid overgevoelig op reageren. Een kunstmatig vet is het veel gebruikte Cetomacrogol, een mineraal vet is vaseline (uit aardolie). Zalven moet je wisselen. Het is vaak zo, dat een kind eerst goed reageert op een bepaalde zalf en dan ineens weer niet. Als je een maand een andere zalf gebruikt, kan de eerste ineens weer heel goed voldoen. Veel kinderen komen goed uit met koelzalf als onderhoudszalf.

jeuk en eczeem

Jeuk veroorzaakt krabben, krabben veroorzaakt eczeem, eczeem veroorzaakt jeuk etcetera. 70 – 80 % van het eczeem zou verdwijnen als het kind zou kunnen ophouden met krabben. Dat betekent dat de behandeling van jeuk heel werkzaam is in de behandeling van eczeem. Jeuk treedt op als de grens van de huid niet duidelijk is. Om die reden werkt een verband, strak zittende kleding of een krabpak ook zo goed. Als een kind goed in z’n vel steekt is de huid een betere grens dan wanneer het zenuwachtig en moe is. Er zijn reguliere en antroposofische medicijnen die ingezet worden bij de behandeling van de jeuk.

hormoonzalf

Hormoonzalf, bijvoorbeeld hydrocortison of mometason of triamcinolon, wordt veel gebruikt bij de behandeling van eczeem. Het onderdrukt de ontstekingsreactie in de huid en dempt de jeuk. Mits matig gebruikt is er niets op tegen. Uiteindelijk heeft hormoonzalf wel bijwerkingen. De huid wordt dun en kwetsbaar en als het op grote oppervlakken van de huis wordt aangebracht kan het hormoon in het bloed worden opgenomen. Dan wordt de bijnierfunctie onderdrukt. We kunnen in het Kindertherapeuticum vaak een weg vinden om een alternatief te vinden voor het gebruik van hormoonzalf.

alternatief voor de hormoonzalf

Een alternatief voor hormoonzalf is bijvoorbeeld teerzalf. Teer kan in verschillende concentraties in zalf of crème verwerkt worden. Het werkt ontstekingsremmend en jeukremmend. Het heeft geen aangetoonde bijwerkingen, ook niet bij zeer langdurig gebruik. Het beste alternatief voor een hormoonzalf is een integrale behandeling van het probleem van de overgevoeligheid met behulp van dieet, opvoeding, massage, SI-therapie. De behandeling in het Kindertherapeuticum is in die zin bedoeld. Het is niet in plaats van de reguliere behandeling maar in de ware zin van het woord een alternatief. De vraag: is er een alternatief voor de hormoonzalf? wordt aan ons vaak gesteld. Eczeem hoort bij de allergische ziektes. Maar lang niet altijd is allergie een belangrijke factor voor het optreden van de symptomen. Vaak is een overgevoeligheid voor spanningen of andere omstandigheden rondom het kind de uitlokkende factor.

tot slot

Eczeem is een goed voorbeeld van een huiduitslag, waarbij de open, gevoelige, allergische constitutie een belangrijke rol speelt. Het is voor een kind een belangrijke winst voor zijn ontwikkeling, als het zijn overgevoeligheid leert hanteren. Dat is, waar we in het Kindertherapeuticum op inzetten. Dat een kind en zijn omgeving leert omgaan met de eenzijdigheid, die hoort bij eczeem.

Meer informatie

Over de thema’s allergie, eczeem en astma zijn Kindertherapeuticum -brochures verschenen. Die kunt u via deze website bestellen. Ze leveren een schat aan achtergrondinformatie en praktische tips.

Uw kind aanmelden

Herkent u de symptomen van eczeem en wilt u uw kind direct aanmelden? Ga dan naar onze aanmeldpagina:

Kind aanmelden

© Het Kindertherapeuticum | Realisatie website: Webmonnik.nl